Jézus azt mondta, hogy a mustármag nagyságú hit hegyeket mozgathat meg (Máté 17:20). Ha azonban azt akarjuk, hogy ez a parányi méretű hit hegynyi körülményeket mozdítson meg, akkor meg kell erősítenünk azt azáltal, hogy a kis dolgokban használjuk, hogy növekedjen és meghódítsa a nagy dolgokat. Máté evangéliuma 25. fejezetének egyik példázatában Jézus azt mondta, hogy ha hűségesek vagyunk kevésen, akkor többet kapunk (21. vers). Azt is mondta: “Mert mindenkinek, akinek van, adatik, és bővelkedni fog; attól pedig, akinek nincs, még az is elvétetik, amije van.” (29. vers). Ez a hitünkre éppúgy vonatkozik, mint az ajándékainkra és a tehetségeinkre.

Ha a hited egy kicsit megfáradt, mert nem használod vagy nem gyakorlod, akkor lehet, hogy itt az ideje egy megújulásnak. Íme öt apró szokás a hited építéséhez.

1. Légy hálás mindenért

Ha növekedni akarsz a hitedben, ne szabj feltételeket annak, amiért hálás vagy. Ehelyett engedelmeskedj az 1Thesszalonika 5:18-nak, amely azt parancsolja, hogy “mindenért hálát adjatok, mert ez Isten akarata Jézus Krisztus által a ti javatokra”.

Vannak keresztények, akik hálásak Istennek, amikor jó az életük, de megkérdőjelezik a hitüket, amikor a körülmények rosszra fordulnak. Isten akarata, hogy mindenben hálásak legyünk, mert ez növeli a hitünket, formál bennünket, és egyre inkább Jézushoz tesz bennünket hasonlóvá. Ha minden körülmények között hálás vagy – még a kiábrándító, kellemetlen és fájdalmas körülmények között is -, az növeli a hitedet Istennek abban a képességében, hogy minden dolog “javukra szolgál, azoknak, akiket örök elhatározása szerint elhívott” (Róma 8:28). Akkor válhatsz világossággá ebben a sötét és romlott világban, ha mindenben hálás tudsz lenni, nem csak a jó, kényelmes és kellemes dolgokban.

2. Emlékezz Isten tetteire

Az egész Szentírás során Isten azt parancsolta népének, hogy emlékezzenek meg arról, amit értük tett. Azt mondta nekik, hogy építsenek emlékező oltárokat, hogy elmondhassák gyermekeiknek és az utánuk jövő nemzedékeknek, milyen nagyszerű dolgokat tett Ő. Isten tudta, hogy mi, emberek hajlamosak vagyunk elfelejteni, és aztán meginogni a hitünkben. Így, ha emlékezünk mindarra, amit Ő tett, akkor lesz hitünk a következő alkalommal, amikor kihívást jelentő körülmények jönnek.

Egy kis darab papírra írd fel, amikor Isten valami rendkívüli, váratlan dolgot tesz, vagy egyszerűen csak ott volt, amikor a családodnak vagy neked szüksége volt rá. Azzal, hogy emlékezel arra, mit tett Isten a múltban, megerősíted a hitedet abban, hogy Isten mit tehet a jelenben és a jövőben.

3. Jegyezd fel imakéréseidet és a válaszokat

Minél többet beszélgetünk Istennel imádságban, annál jobban növekszik a hitünk. Minél többet mesélünk arról, hogy mit tett Ő az imáinkkal, annál erősebb lesz az imaéletünk. Kezdd el feljegyezni imakéréseidet egy lelki naplóba vagy egy olyan lapra, amelyet a Bibliádban tartasz. Írd fel a kérésed dátumát. Ezután emeld ki azokat a kéréseket, amelyek meghallgatásra találtak, és jegyezd fel a meghallgatás dátumát. Vagy hagyj helyet annak, hogy az adott kérés hogyan kapott választ. Az, hogy Isten nem mondott igent egy kérésedre, nem jelenti azt, hogy nem válaszolt rá. Néha az Ő “nem”-je vagy “várakozása” álcázott áldás. Ha látod – és feljegyzed -, hogy Isten hogyan válaszolt az imáidra, az erősítheti a hitedet abban az Istenben, aki azt ígéri, hogy “nem vonja meg javait az ÚR azoktól, akik feddhetetlenül élnek” (Zsoltárok 84:12).

4. Szánj időt arra, hogy naponta dicsérd Istent

Ez más, mint az Istennek való hálaadás (ahogyan azt az 1. pontban említettük). A dicséret Isten imádása azért, aki Ő, nem pedig csak köszönetmondás azért, amit tett. A hálaadásunk néha ránk és arra összpontosulhat, amit mi akarunk, és arra, hogy Isten hogyan kedvezett nekünk. A dicséret azonban kivon minket a képből, és Isten jellemére és tulajdonságaira összpontosít. Sokféleképpen dicsérhetjük Istent kreatív módon. Például dicsérhetjük Istent az ábécén keresztül úgy, hogy az ABC minden egyes betűjéhez kiválasztunk egy-egy tulajdonságát. Miközben dicsőíted Őt, és emlékezteted magadat az Ő tulajdonságaira, elmondod az okokat, amiért hiszel benne.

5. Kérj nagy dolgokat Istentől

A Szentírás azt mondja, hogy azért nem adatik, mert nem kérünk (Jakab 4:2). Talán Isten a kihívásra vár, arra, hogy olyan nagyot kérjünk és olyan nagy hitet gyakoroljunk, hogy amikor válaszol, meggyőződjünk arról, hogy ez csakis Ő lehetett. Ő tud gondoskodni a megélhetésedről, amikor imádkozol: “Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma” (Máté 6:11), és gondoskodik az övéiről, amikor ezt kérjük: “Kérlek, áldd meg a gyülekezetemet és a szolgálókat”. De kérj Tőle valami konkrétat és valami olyat, ami túl nagy ahhoz, hogy egyedül elérd. Ez minden alkalommal erősíteni fogja a hitedet, amikor tanúja leszel, hogy Isten beteljesítette, és rájössz, hogy ez nem véletlen volt, vagy a saját erőfeszítéseid eredménye.

Engedd szabadjára Isten csodáit azzal, hogy olyat kérsz, amire csak Ő képes (nem arra gondolunk, hogy azt kérd, hogy nyerj a lottón). Kérj Isten akarata szerint. Kérj Jézus nevében – ami azt jelenti, hogy olyasmit kérj az Atya Istentől, amit Jézus, az Ő Fia kérne. Kérj Jézus nevében, hogy Isten megdicsőüljön. Isten szeret nagy imákra válaszolni. Ő a lehetetlenek Istene. Hit nélkül pedig lehetetlen Neki tetszeni (Zsidókhoz írt levél 11). Szóval, szerezz örömet az Ő szívének – és építsd a hitedet – azzal, hogy nagyot kérsz.

Forrás: Crosswalk