A május 16-án megtartott sajtótájékoztatón a megjelenteket László Viktor az Ez az a nap alapítója és vezetője köszöntötte azzal a gondolattal, hogy közeledik június 10-e, ami jelentős alkalom lehet a város, de a régió számára is. A rendezvénysorozat 23 évvel ezelőtt indult el, s azóta is lehetőséget ad a főleg fiatal résztvevőknek, hogy rátaláljanak a Teremtőjükhöz vezető útra. Itt mindenki megtalálhatja a hozzá közelálló programot, zenei stílust.

Megtiszteltetés, hogy most Debrecen a vendéglátó, mivel korábban a fővárosban voltak a találkozók, tíz éven át a Papp László Sportarénában, míg tavaly a Puskásban. Azt a stadiont a kommunizmus dicséretére emelték 1953-ban, most pedig, az ország első magyar rendezésű eseményén Jézust magasztaltuk. Idén, áprilisban Nyugat-Magyarországon, Veszprém volt a helyszín, ahol teltház volt az Arénában, most pedig a keleti országrész legnagyobb városában is jó esély van erre. Az Ez az a nap a 118. Zsoltár 24. verséből kapta a nevét. Egy nap, amikor összegyűlünk egy zászló alá, és közösen ünnepeljük Megváltónkat.

Ezután rövid videóban bemutatta az Ez az a nap! első két évtizedét, a tavalyi Puskás Arénát, majd a debreceni előzetest, a fellépők névsorával.

Lehetőségünk van arra, hogy a határ közelsége miatt románok és a magyarok közösen ünnepeljünk. Emiatt két román dicsőítő együttes is meghívást kapott, és nem színpadot, hanem egy oltárt építünk. Vendégünk lesz a világ legismertebb keresztény könnyűzenei együttese, a Hillsong United, és sokféle zenei stílus szólal majd meg ezen a napon. A városba érkezve mindenhol látni a stadion feliratot, s ez az egyetemi város reményeink szerint meg fog telni Isten szeretetével. A koncert nemcsak a hívőknek szól, mert ez egy befogadó jellegű rendezvény, ahol minden résztvevő kap ajándékba egy Jézus Bibliát, amelynek az a különlegessége, hogy minden magyarázat Jézus személyére utal. Külön megköszönte a város támogatását, hogy a stadiont térítésmentesen biztosították.

Dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület Püspöke elmondta, hogy Debrecen a történelem folyamán szellemi központ volt, és most júniusban is azzá lehet. Ma már nemcsak a történelmi egyházak vannak jelen, hanem a kereszténységet sokkal szélesebb spektrumban képviselik a helyi közösségek. A hit, a remény és a szeretet közül a harmadik marad meg, és ez köt össze bennünket. A hitnek van egy borús, bűnbánó vonása is, de a kereszténységet alapvetően a derű jellemzi. Ez nem egy felszínes érzelem, hanem belülről kifelé sugárzó. Egy derűs, 21-ik századi kereszténységnek szeretnénk a tagjai lenni, azzal a biztonságérzettel, melyet a Teremtő adhat, aki a bolygónkat is létrehozta. A koncert is ezt a derűt tükrözze, és jó látni, hogy ez a zene és az üzenet mennyi fiatalt vonz. Sok helyen ismerjük a Hillsong lefordított dalait, és az éneklésbe minden felekezeti háttérből be tudunk kapcsolódni. Ez a zene illik Debrecenhez, a város hangjához. Ha pedig Veszprém az ország kulturális fővárosa, akkor a mi városunk legyen a szellemi főváros júniusban, mert a kereszténységre mindkét helynek ugyanúgy szüksége van.

Dr. Puskás István a kulturális területért felelős alpolgármester elmondta, hogy a Nagyerdei Stadion környékén a nyár a zenéről szól, egymásnak adják a különböző stílusok a stafétabotot a dzsessztől a könnyűzene sokféle stílusáig. Ez most tovább bővül, immár benn a stadionban. Debrecen identitását évszázadok óta a sokszínű vallási megjelenés adja. A közös hit a zenében is megjelenik, s reméljük máskor is majd ezután. A szakrális zene a klasszikus muzsikának a része, most pedig már a mai stílusok is közvetítik az evangéliumot, mint ahogyan a modern gospel teszi. A város polgárai tovább folytatják a több évszázados hagyományt, immár egy új színnel gazdagítva az evangélium továbbadását.

Palánki Ferenc római katolikus püspök, ifjúsági referens kiemelte, hogy éppen 30 éve indult el az egyházmegye, melynek Debrecen a központja, így kétszeresen is ünnepi lesz ez a nap. Az egyház mindig is fiatal marad, mint ahogy a nemrég idelátogatott Ferenc pápa is odament az emberekhez, szeretetet adni. A hitünk Krisztus központú, ő a szívünk és az életünk ura. Hálás a rendezvényért, ahova neves előadók jönnek, és együtt dicsőítjük Istent. Nem versenyzünk egymással, mert a történelem ura kéri, hogy fogjunk össze, és segítsük egymást közelebb kerülni Krisztushoz. Az Ez az a nap fentről a mennyből indult ki, idelent pedig a szívekből, s a kettő találkozott. 800 fiatal készül jönni tőlük, az élet benne van az élmény szóban, és kellenek a jó élmények, amire júniusban is készülünk.

Tóth Sándor baptista lelkipásztor elmondta, hogy 2014-ben az épülő stadionban imádkoztunk, hogy ez legyen egyszer templom, ahol dicsőíthetjük Istent. Közösen összefogva várjuk, hogy a város és környéke találkozik a mindig új és megújulni képes Evangéliummal. A keresztény felekezeteknek ez nemcsak egy egyszeri esemény lesz, hanem egy folyamatnak a része, ahol találkozhatnak Istennel és egymással.

László Viktor zárásként hangsúlyozta, hogy nem nézők lesznek, hanem együtt fogunk énekelni – közösen a színpad és a közönség. A kárpátaljai menekültek ingyen jöhetnek el, és részükre adománygyűjtés is lesz segélyszervezetek bevonásával.

Találkozunk június 10-én!

Részletek és jegyvásárlás: https://ezazanap.hu/ezazanap2023stadion/