Fontos, hogy a mai nyelvre lefordítsuk a bűn fogalmát, ami sok rossznak az összefoglaló neve. Minél inkább meglátjuk a ránk gyakorolt hatását, annál inkább el tudjuk hárítani a próbálkozásait. Mert bárki képes bármilyen rosszba vagy mocsokba kerülni, és láthatjuk, hogy – ha nincs visszatartó erő – bele is kerül. A bűnök közül van, amit a törvény büntet, és mi magunk is különbséget teszünk. Legtöbben jó embernek tartjuk magunkat, mert például a pedofíliát vagy a nagymama szexet elképzelhetetlennek tartjuk, hogy megtegyük.

Ám Isten mércéje más, mert onnan nézve mindenki sokszorosan vétkező. A bűn rákényszerít, hogy megtegyük, egyszerűen ravaszabb és erősebb, mint mi emberek vagyunk felsőbb segítség nélkül. Az érzékeink fejletlenek lettek, és sokszor észre sem vesszük, ha vétkezünk. Például, ha valaki mellettünk káromkodik Istent is belevéve, és megkérjük, hogy ezt ha lehet, ne, akkor értetlenül néz ránk, és megkérdezi, hogy mikor káromkodott? Lássuk, hogyan fogalmazott a Mester: „Mert belülről a szívből származnak a gonosz gondolatok, a szexuális bűnök, a lopások, a gyilkosságok, a házasságtörés, a kapzsiság, a gonoszság, a csalás, a kicsapongás, a fösvénység és szűkmarkú lelkület, a gyalázkodás, a büszkeség és az esztelenség.” (Márk 7). 

Annyira hozzászoktunk a bűn enyhébb és durvább változataihoz, hogy ezt a romlott személyiséget le kell cserélni. Ha elég lenne megjobbítani, akkor Jézusnak nem kellett volna meghalnia. Ha valaki Jézust szeretné követni, akkor egy új személyiséget kap tőle, amit ő újjászületésnek hívott. Egy új valaki kerül beléd, aki már vonzódik Istenhez, tisztán akar élni, szeretni, megbocsátani, jót tenni. A régi persze nem hagyja magát, továbbra is vinne bele a mocsokba, és rajtad áll, hogy melyiket eteted, mert az lesz a meghatározóbb. 

Ha valamelyik bűnt nagyon magadra engeded, akkor az teljesen befonja az életedet. Ha például szeretsz hazudni, akkor egy idő múlva annyira lényed részévé válik, hogy amikor hazudsz, azt hiszed, hogy az az igazság, és úgy van, ahogy állítod. A bűn viszont a szellemi halál felé visz, és ha nem szállunk ki időben, akkor oda is juttat. Maga a Biblia tudatja, hogy kétszer vagy háromszor minden embernek lehetősége van az életében Istenhez fordulni, és szakítania vétkező életmódjával. A tét óriási, mert a döntéseink, amiket ezekben a helyzetekben hozunk, befolyásolják örök sorsunkat. Ha valaki mindvégig nemet mond ezekre, az a Hádész világába kerül, amiről Jézus (ő tudta mi az) többször is egyértelműen tudatta, hogy létezik. Azért mondta, hogy amíg visznek a bíróságra, addig próbálj szabadulni, mert ott a hóhérok kezébe kerülhetsz. Ez egészen addig mese, amíg a gonoszságot szerető, Istent nem igénylő emberek ott nem állnak majd a szakadék szélén, de akkor az már késő lesz. 

Isten szeretné, ha felismernénk, hogyan is hatnak ránk a vétkek, és hozzá fordulnánk segítségért. Ma divat az érzékenyítés fogalma, ami legtöbbször azt jelenti, hogy szokj hozzá az abnormálishoz. Istennek is megvan a maga érzékenyítése, ami a normálisra szeretne rávezetni. Ez nem pusztán erkölcsi változás, hanem egy személyhez való kapcsolódás, aki maga az Élet. A megjobbulás már következmény, a mi köszönetünk. 

Ha én lennék Isten, és az általam beindított emberiség tagjai nem törődnének velem, és emiatt egy csomó bajba kerülnének, akkor mindent megtennék, hogy segítsek nekik felhívni a figyelmüket, és visszatalálni hozzám, mivel nálam jobban senki nem szereti őket, és én is tudom őket megvédeni. Ennek érdekében azért a saját gyerekemet nem áldoznám be. Ő viszont megtette. Ehhez nem kell magyarázat.