Felkapjuk a fejünket, ha egy ismert ember lesz hívő, vagy pedig egy olyan, aki látványosan volt bűnös. Börtönben volt, vagy nőzött, drogozott, partizott, maffiózott, esetleg nagyon belement az okkult praktikákba. Ha egy ilyen, ismertebb vagy hírhedtebb személy Jézus követése mellett dönt, akkor kiemelt érdeklődés övezi. Ez igen, ez nem semmi, egy ennyire sok bűnt elkövető valaki tanítvány tud lenni. Hűha, ez aztán figyelemre méltó!

Ám mi van azzal a kis, szürke fiúval vagy lánnyal, aki élt egy átlagos életet, átlagos iskolában, munkahelyen, nem meglopva, leütve, kirabolva, vagy átverve senkit sem. Ám egy ponton a Szentlélek kezdte nála jelezni, hogy rendezze a kapcsolatát Istennel, amelyet meg is tett, de akkor sem volt semmi látványos mozzanat, „csak” nagyon mélyen elkötelezte magát Jézus mellett. Az ilyen, könnyen kisegérnek gondolhatja magát, a sztárolt, komoly bűnökből megtértekre irányuló celebközpontú viselkedés árnyékában.

Ám ez nincs így, és ha ezt érezted, akkor lépj ki belőle, és inkább legyél hálás. Az a helyzet, hogy mindenki sokba került a Megváltónak, mindannyiunkért át kellett mennie a halálon. A másik, hogy mindenkinek rengeteg bűne van, csak nem ölt testet látható rosszban. A szívünk gonosz, és örüljünk, ha nem tettünk meg olyanokat, amelyeket bizony szívesen megtettünk volna, csak nem úgy alakult. Jézus a házasságtörést is a tekintetnél kezdi el meghatározni, mert a szívből mozdul kifelé. 

Azért is legyen hálás az, aki „kisebb” bűnöket követett el, hogy nem kellett átmennie a „komolyabb” bűnök elkövetőinek a lelki megrázkódtatásain. Van, akinél pedig a szenvedélyek miatt – megtérését követően is – hosszú ideig hatnak az egészségkárosító életmód következményei. Justin Bieber például 15 évesen került olyan élethelyzetekbe, amelyekbe egy annyi idős kisfiúnak még nem szabad lett volna. Bár kívülről irigylésre méltónak tűnt a sztársága, a vele és az általa elkövetett bűnök megtették a hatásukat. Az édesanyja, aki egy komoly hívő, nem mondott le a fiáról, és odaimádkozta Biebert Jézushoz, de a hatásokból ezutánra is maradt. Egy komoly kórral kellett megküzdenie, melyek nagy valószínűséggel az elmúlt évek túlhajszoltsága, és immunrendszerének legyengülése miatt támadta meg. Kilábalóban van, de időről-időre hallani, ahogy felbukkan egy helyzet a múltjából, ami rosszat okozott neki.

 Ami számít, hogy aki Jézust kezdi el követni – legyen sok ismert vagy kevesebb bűne előtte -, az tartson ki mellette, bármilyen nehézségeken, magányos útszakaszokon is vezet az útja. Bármilyen háttérből jövünk, egyformán értékesek vagyunk Istennek, mint az ő fiai és lányai.  Az igaz, hogy akinek több bűnt bocsátott meg, az jobban ragaszkodik hozzá, de ez nem a bűnök látványosságától függ. Az dönt, hogy ki-ki mennyit fog fel abból a megszámlálhatatlan mennyiségű bűnből, amit elkövetett. Mert mindnyájan rengetegszer vétkeztünk Isten és embertársaink ellen. Ha ezt mélyen megértjük, akkor hálásak leszünk a bűnbocsánatért, és életünk végéig ragaszkodni fogunk Megváltónkhoz, őt szeretve mindenek felett.

Senki ne érezze magát másodosztályúnak Isten országában, mert ez becsapás. Isten látja az életünket, ne hasonlítgassunk, neki számolunk majd el. Értékeljünk és szeressünk egyaránt mindenkit, bármilyen háttérből is vezetett a közösségünkbe az útja. A kereszt mentett meg mindannyiunkat, az, aki azon szenvedett. És ő ad reményt mindannyiunknak, mert feltámadt. Mi pedig testvérek vagyunk.