Isten minden teremtményt ezen a bolygón különleges tulajdonsággal ajándékozott meg. Egyes állatok futnak, mások ugrálnak, úsznak, földbeássák magukat, vagy éppen repülnek. Mindegyiknek különleges szerepe van az alapján, ahogyan Isten formálta őket. Ugyanez igaz az emberekre is. Mindannyiunkat egyedülálló módon arra formált, hogy bizonyos dolgokat tegyünk.

Mielőtt az építészek bármilyen új épületet terveznek, először megkérdezik: “Mi lesz a célja? Hogyan fogják használni?” A tervezett funkció mindig meghatározza az épület formáját. Mielőtt Isten megteremtett volna téged, eldöntötte, milyen szerepet szán neked a földön. Pontosan megtervezte, hogyan akarja, hogy szolgáld őt, és aztán megformált téged ezekre a feladatokra. Azért vagy olyan, amilyen vagy, mert egy meghatározott szolgálatra lettél teremtve.

A Biblia azt mondja: “Mert az ő alkotása vagyunk, akiket Krisztus Jézusban jó cselekedetekre teremtett, amelyeket előre elkészített Isten, hogy azok szerint éljünk.” (Efézus 2:10). Isten kézzel készített műalkotása vagy. Nem egy futószalagos termék, amelyet gondolkodás nélkül tömegesen gyártanak. Egyedi tervezésű, eredeti remekmű vagy.

Isten soha semmit sem pazarol el. Nem adna neked képességeket, érdeklődési köröket, tehetségeket, ajándékokat, személyiséget és élettapasztalatokat, ha nem szándékozna azokat az Ő dicsőségére használni. Ha azonosítod és megérted ezeket a tényezőket, felfedezheted Isten akaratát az életedre vonatkozóan. A Biblia azt mondja, hogy csodálatosan összetett vagy (Zsoltárok 139:14). Sok különböző tényező kombinációja.

Bontsd ki lelki ajándékaidat Isten szolgálatára

Isten minden hívőnek lelki ajándékokat ad, amelyeket a szolgálatban használhatnak. Ezek különleges, Isten által felhatalmazott képességek az Ő országának építésére, amelyeket csak a hívők kapnak. A Biblia azt mondja: “A nem lelki ember pedig nem fogadja el Isten Lelkének dolgait, mert ezeket bolondságnak tekinti, sőt megismerni sem képes: mert csak lelki módon lehet azokat megítélni.” (1Korinthus 2:14).

A lelki ajándékokat nem lehet kiérdemelni – ezért hívják őket ajándékoknak! Isten kegyelmének kifejeződései számodra. Mivel Isten szereti a változatosságot, és azt akarja, hogy különlegesek legyünk, nem ad egyetlen ajándékot sem mindenkinek. Továbbá egyetlen ember sem kapja meg az összes ajándékot. Ha mindet megkapnád, akkor nem lenne szükséged senki másra, és ez meghiúsítaná Isten egyik célját – megtanítani minket arra, hogy egymásra támaszkodjunk. A lelki ajándékaidat nem a saját hasznodra adta, hanem mások javára, ahogyan más emberek is kaptak ajándékokat a te hasznodra.

Néha a lelki ajándékokat túlhangsúlyozzák, és ezzel elhanyagolják azokat a többi tényezőket, amelyeket Isten arra használ, hogy szolgálatra formáljon téged. Az ajándékaid Isten szolgálatodra vonatkozó akaratának egy részét tárják fel, de nem az egészet. Sokkal többről van szó.

Figyelj a szívedre Isten szolgálatában

A Biblia a “szív” kifejezést a vágyak, remények, ambíciók, álmok és vonzalmak kötegére használja, amelyekkel rendelkezel. A szíved jelenti minden motivációd forrását – azt, amit szívesen csinálsz, és ami a legjobban érdekel. Még ma is így használjuk a szót, amikor azt mondjuk: “Teljes szívemből szeretlek”.

Ami a szívedben van, az vagy valójában, nem pedig az, aminek mások gondolnak, vagy amire a körülmények kényszerítenek. A szíved az igazi éned. Ez határozza meg, hogy miért mondod azokat a dolgokat, amiket mondasz, miért érzel úgy, ahogyan érzel, és miért cselekszel úgy, ahogyan cselekszel.

Istennek célja volt azzal, hogy ezeket a veled született vágyakat adta neked. Az érzelmi “szívverésed” a második kulcs ahhoz, hogy megértsd a szolgálatra való alakodat. Ne hagyd figyelmen kívül az érdeklődési köreidet – gondold át, hogyan használhatnád fel őket Isten dicsőségére. Oka van annak, hogy szereted ezeket a dolgokat csinálni.

A Biblia többször is azt mondja, hogy teljes szívedből szolgálj az Úrnak (5Mózes 10:12). Isten azt akarja, hogy szenvedélyesen szolgáld őt, nem pedig kötelességtudóan. Az emberek ritkán jeleskednek olyan feladatokban, amelyeket nem szívesen végeznek, vagy amelyek iránt nem éreznek szenvedélyt. Isten azt akarja, hogy a természetes érdeklődésedet használd arra, hogy őt és másokat szolgálj.

Honnan tudod, hogy mikor szolgálod Istent szívből? Az első árulkodó jel a lelkesedés. Amikor azt csinálod, amit szeretsz, senkinek sem kell motiválnia, vagy ellenőrizni téged. Pusztán az élvezet kedvéért teszed. Nincs szükséged jutalomra, tapsra vagy haszonra, mert szeretsz így szolgálni. Ennek az ellenkezője is igaz: Ha nem szívügyed az, amit csinálsz, könnyen elbátortalanodsz.

Az Istent szívből való szolgálat második jellemzője a hatékonyság. Amikor azt teszed, amit Isten úgy ültetett beléd, hogy szereted csinálni, akkor jó leszel benne. A szenvedély hajt a tökéletességre. Ha nem érdekel egy feladat, nem valószínű, hogy kiválóan fogsz teljesíteni benne. Másfelől, a legnagyobb teljesítményt bármely területen azok érik el, akik szenvedélyből teszik, nem pedig kötelességből vagy haszonszerzésből.

Találd meg, mit szeretsz csinálni – azt, amihez Isten szívet adott neked -, és aztán tedd az Ő dicsőségére!

Forrás: pastors.com/Rick Warren