A nyers és sebezhető alkotás hosszú ideig készült, és olyan élettapasztalatokat tartalmaz, amelyeket Asbury korábban nem osztott meg. A dalok a veszteség, a megváltás és az elfogadás érzéseit szólaltatják meg.

“A Pioneer az eddigi legszemélyesebb lemezem” – osztotta meg Cory. “Minden dal mélyről fakad, és a történetem egy részét hordozza, a gyerekkoromtól napjainkig. Sebezhető, őszinte és szívből jövő – az összes dal arról beszél, hogy mit jelent embernek lenni – a magasságokról, a mélypontokról és mindenről, ami a kettő között van.”

Az album egyik legerőteljesebb dala a Kind, amely az emberi tapasztalatokról és a mindennapi életből fakadó sebezhetőségről szól. Ez egy természetes fejlődés Asbury számára, aki már ismertséget szerzett magának nyers szövegeivel, amelyek fejest ugranak az élet olyan területeibe, amitől sokan az iparágban ódzkodnak.

“A Kind azzal foglalkozik, hogy mit jelent igazán embernek lenni” – osztja meg Asbury. “A veszteség, a kudarc és a kegyelem az, ami az életet fájdalmasan széppé teszi. Minden hullámvölgy utat teremt a megbocsátáshoz és a gyógyuláshoz – egyfajta kanyargós utat a szeretethez. Remélem, hogy ez az üzenet rezonál másokra, akik esetleg a saját nehézségeikkel küzdenek, és imádkozom, hogy vigaszt találjanak abban a tudatban, hogy nincsenek egyedül”.

A többszörös platinalemezes énekes-dalszerző Cory Asbury 14 évesen kezdett gyülekezetben énekelni, és 21 évesen már főállású előadóművész volt. A 2009-es debütálása, a Let Me See Your Eyes hivatalosan is elindította karrierjét, megágyazva a terepet a 2015-ben megszerzett lemezszerződéséhez. Asbury korszakalkotó albuma, a Reckless Love (2018) a Billboard listák élén landolt, és két Dove-díjat, valamint egy 2019-es Grammy-jelölést hozott neki.