Tudom, hogy Istennel kellene időt töltenem, és nem csak azért, mert a vasárnapi iskolai tanárom azt mondta. Mélyen legbelül érzem, hogy szükségem van arra, hogy megtöltsem a szívemet az Ő Igéjével, és fontos számomra, hogy beszélgessek Vele és hallgassam Őt. De amikor az ébresztőórám 5:30-kor csörög, és az ágyam meleg és kényelmes, vagy amikor hazaérek egy őrült munkanapról, és csak a Netflixet akarom nézni, az első vágyam nem mindig az, hogy kinyissam a Bibliámat. És ettől rosszul érzem magam.

Szóval melyik a jobb – csendes időt tartani, amikor nem érzed magad jól, vagy teljesen kihagyni a csendes időt? Mindenképpen Istenhez kell jönnünk. Még ha kínosnak is tűnik, lehetünk őszinték Vele, és elmondhatjuk neki, hogyan érezzük magunkat (Ő már tudja!). A legszebb dolog az, hogy kérhetjük Istent, hogy változtassa meg a szívünket.

A Zsoltárok 37:4 azt mondja: “Gyönyörködj az Úrban, és megadja szíved kéréseit!”. Hát nem csodálatos ez? Isten hajlandó és képes bemenni a szívünk sötét mélyére, megtisztítani minket, felkészítve bennünket arra, hogy a legjobb életet éljük, amit Ő tervezett számunkra.

Amikor az érzéseinket tesszük a cselekedeteink irányítójává, akkor egy nagyon csúszós lelki lejtőre lépünk. Ha hagynánk, hogy az érzéseink irányítsák életünk más részeit, akkor bajban lennénk. Mi lenne, ha minden nap az alapján döntenéd el, hogy bemész-e dolgozni, vagy sem, hogy van-e kedved hozzá? Vagy mi lenne, ha azt az ételt ennéd, amihez kedved van, még akkor is, ha ez hetente ötször pizzát jelentene? Ez az életmód nem lenne sokáig fenntartható.

És itt a lényeg – még ha nincs is kedvünk az Istennel töltött időt az életünk más területeivel szemben előnyben részesíteni, ha mégis ezt tesszük, az az engedelmesség cselekedete, amely megmutatja Istennek, hogy komolyan keressük Őt.

A Jeremiás 29:13 szerint: “Ha kerestek majd, megtaláltok engem, ha teljes szívből kutattok utánam.” Amikor időt, tevékenységeket vagy más örömöket áldozunk fel azért, hogy szándékosan keressük Istent, Ő nem hagy minket cserben. Ott fog találkozni veled, ahol vagy, és nem fogsz éhesen elmenni.

Ha éppen száraz időszakon mész keresztül a csendes idődben, gondolkodj el azon, hogyan tudsz más módon kapcsolatba kerülni Isten Igéjével. Íme néhány ötlet, amely talán beindítja lelki kreativitásodat:

1. Menj el valahova máshova

Meglepődnél, hogy egy környezetváltozás mennyire új, frissítő perspektívát adhat neked. Próbálj meg elmenni egy kávézóba csak azzal a céllal, hogy a Bibliát olvasd, vagy sétálj egyet a környékeden, és ezt az időt szenteld az imádságnak. Érezd jól magad, és szabd személyre a tapasztalatokat, amennyire csak szeretnéd! Lehet, hogy nem tudsz minden csendes időre elmenni valahová, de még az is segíthet, ha a házadon belül különböző helyeket próbálsz ki, hogy újra összpontosíts és foglalkozz Isten Igéjével.

2. Dicsőítés a művészeteken keresztül

Akár úgy festesz, mint Picasso, akár alig tudod megfogni az ecsetet, a művészet beépítése a személyes bibliatanulmányozásodba izgalmas módja lehet Isten igazságának mélyebb megértésének. Próbáld ki, hogy különböző betűtípusokkal írsz ki bibliai verseket, vagy készíts olyan rajzot, amely illusztrálja a Biblia egy történetét. Az inspiráló Biblia mostanában népszerű, mely az oldalsávokban kibővített helyet hagy neked az írásra, rajzolásra és kreativitásod kifejezésére.

3. Imádkozz hangosan

Amikor senki más nem figyel? Igen! Ez elsőre furcsa érzés lehet, de a hangos imádkozás segít emlékeztetni arra, hogy igen, valóban Istennel beszélsz. Ő valóságos, és Ő hall téged. Segít abban is, hogy a gondolataid ne terelődjenek el olyan könnyen.

4. Hallgasd a Bibliát

Ha nem vagy nagy olvasó, próbáld ki, hogy meghallgatod a Biblia hangos változatát. Számos ingyenes alkalmazás létezik (például a Bible.is), amelyekkel könnyedén végigböngészheted a teljes Bibliát, így kiválaszthatod a hallgatni kívánt fejezeteket. Ez egy remek módja annak is, hogy átnézz egy korábban olvasott részt, vagy felkészülj egy bizonyos tanulmányra!

Bármit is teszel, ne hanyagold el az Istennel töltött időt! Olvasd a Szentírást és imádkozz akkor is amikor nincs kedved hozzá. Isten mindig találkozik velünk, ha alázatosan járulunk elé, és arra törekszünk, hogy jobban megismerjük Őt.

Forrás: Relevant