A Biblia olvasása azért különleges, mert Isten közvetlen üzenete hozzánk. Ez az Ő ihletett üzenete, amely elmondja a teremtés történetét, az emberiség bűnbeesését, Isten megváltási tervét, Jézus áldozatát, feltámadását és a Szentlélek ajándékát. Bemutatja az egyház születését és Krisztus visszajövetelét, amikor velünk tölti az örökkévalóságot. Ez az üzenet arról az egy igaz Istenről szól, aki annyira szeretett minket, hogy Jézuson keresztül meghalt a bűneinkért, hogy újra együtt lehessünk vele.

A 2 Timóteus 3:16-17 ezt mondja: „A teljes Írás Istentől ihletett, és hasznos a tanításra, a feddésre, a megjobbításra és az igazságban való nevelésre, hogy az Isten embere tökéletes és minden jó cselekedetre felkészített legyen.”

A Biblia az egyetlen könyv, amely megváltoztathat bennünket

Bár hasznos minden olyan könyv és anyag, amely segíti hitünk elmélyítését, mindannyiunknak ügyelnie kell arra, hogy ne helyettesítsük a Bibliát más emberek szavaival. Csak Isten Igéje képes valóban megváltoztatni minket. Az emberi bölcsesség és gyakorlati tanácsok építőek lehetnek, de csak a Szentírásnak van ereje átalakítani a szívünket. Isten Igéje élő és ható; tanít, nevel, és megmutatja számunkra a Megváltót. Fontos, hogy nagyra becsüljük a Bibliát, és minden tanítást összevessünk azzal, amit Isten mondott önmagáról.

A Zsidókhoz írt levél 4:12-ben ez áll: „Mert Isten igéje élő és ható, élesebb minden kétélű kardnál, és elhat a lélek és szellem, az ízületek és a velők szétválásáig, és megítéli a szív gondolatait és szándékait.”

A Biblia történetének egésze fontos

Néha hajlamosak vagyunk egy-egy igeversre vagy szakaszra összpontosítani, és így elvétjük azt, amit Isten a teljes Bibliában akar közölni velünk. A Biblia egy összefüggő egész, amelyet egy meghatározott cél érdekében írtak. Ha csak az Újszövetségre koncentrálunk, és kihagyjuk az Ószövetséget, lemaradunk Isten teljes tervéről. Ugyanez igaz fordítva is: ha csak az Ószövetséget olvassuk, nem fogjuk megismerni Jézus Krisztust és a Szentlélek jelenlétét az életünkben. Isten Igéjének minden részére szükségünk van, még akkor is, ha néhány szakasz nehezebb vagy kevésbé érdekes számunkra. Istennek célja van azzal, hogy mindezeket belefoglalta a Szentírásba.

Az 5 Mózes 4:2 így figyelmeztet: „Semmit se tegyetek hozzá ahhoz, amit én parancsolok nektek, és el se vegyetek abból, hanem tartsátok meg az Úrnak, a ti Isteneteknek parancsait, amelyeket én parancsolok nektek!”

Biblia - Lukács evangéliuma

A Biblia szent és örökkévaló

A Biblia szent és örökkévaló. Isten Igéje szent, igaz és tökéletes. Minden szava gondosan megtervezett, mert az, aki írta, maga is szent. Isten hibátlan, így az Ő Igéje is az. Bár az emberek által írt könyvek, és még ez a cikk is, idővel elmúlnak, Isten Igéje örökké tart. Megnyugtató tudni, hogy Isten soha nem változik, és Igéje mindig hűséges marad.

A Zsoltárok 33:4 ezt mondja: „Mert az Úr igéje igaz, mindent hűségesen cselekszik.”
Máté 24:35 pedig így tanít: „Az ég és a föld elmúlnak, de az én beszédeim nem múlnak el.”

A Biblia tökéletes

Isten Igéje tökéletes, hibátlan. Ez az Ő üzenete számunkra, amely megmutatja az Ő megváltó tervét. Bár a Biblia történeteiben szereplő emberek sokszor vétkeztek, maga az üzenet tökéletes. Isten tökéletessége tükröződik Igéjében is. Ünnepelhetjük ezt a tökéletességet egy bűnnel teli világban, ahol mindannyian a tökéletességre vágyunk.

A Zsoltárok 18:30 így szól: „Az Isten útja tökéletes, az Úr beszéde színigaz; pajzsa Ő mindazoknak, akik benne bíznak.”

Legyen szó bármilyen segédeszközről vagy forrásról, mindannyian törekedjünk arra, hogy mélyüljünk el a Szentírás szeretetében és tiszteletében. Isten megajándékozott minket az Ő Igéjével, amely célzott, erőteljes, szent és örökkévaló.

Forrás: Crosswalk