Az élet soha nem áll meg, különösen a bevásárlólistákkal, családi összejövetelekkel, gyülekezeti és szolgálati alkalmakkal teli, zsúfolt ünnepi időszakban. Hogyan összpontosíthatjuk szívünket mélyebb módon Isten jelenlétére az életünkben, különösen az évnek ebben a megnövekedett lehetőségekkel és felelősségekkel teli időszakában? Hogyan maradhatunk közel Istenhez, amikor körülöttünk minden a figyelmünket követeli?

Íme néhány egyszerű lépés, amely segít abban, hogy az ünnepi időszakban is közel maradj Jézushoz.

Kezdd a Szentírással

Egyszerűen hangzik, de nagyon nehéz is lehet rendszeresen olvasni az Igét. Mégis azt tapasztaltam, hogy amikor a Bibliával kezdem a napomat, a szívem és az elmém jobban felkészül arra, hogy a nap hátralévő részében reagáljak Isten jelenlétére. Olyan ez, mint amikor az ajtón való kilépés előtt bekötöm a cipőfűzőmet – sokkal könnyebb így megakadályozni, hogy elbotoljak a nap folyamán.

Az ünnepi időszakban, amikor az idő rövidnek tűnik, légy kreatív a Biblia olvasásával kapcsolatban, ha nehezen megy. Hallgassd a Biblia hangos változatát telefonodon vagy az autóban. Olvasd öt percig, mielőtt reggel felkelsz az ágyból. Még azt is fontolóra veheted, hogy elkezdesz egy speciális karácsonyi biblia kalauzt vagy adventi áhítatot, hogy az évnek ebben az időszakában jobban Istenre összpontosíts.

Szánj időt a szolgálatra

Az ünnepek túl gyakran arra késztetnek bennünket, hogy magunkra koncentráljunk – arra, hogy mit szeretnénk és mennyi dolgunk van. Amikor azonban időt szánunk arra, hogy másoknak szolgáljunk a gyülekezetünkön és a környezetünkön keresztül, akkor az evangélium egyik központi hívását teljesítjük (1Péter 4:10, Galata 5:13).

Kinek van szüksége a gyülekezeti közösségedben egy kis figyelemre és szeretetre, különösen idén? Bár csodálatos lehet részt venni hivatalos szolgálati alkalmakon, néha a legjelentősebb alkalmak a szolgálatra úgy adódnak, ha az elénk kerülő embereket szeretjük az időnkkel, az energiánkkal és a figyelmünkkel. Imádkozz és kérdezd meg az Urat, hogy kit tudsz szolgálni az ünnepi időszakban, majd szánd rá az időt. Például ajánld fel, hogy karácsonyi bevásárlást végzel egy idős vagy beteg barátodnak vagy szomszédodnak.

Hallgasd az igazságot

Az otthonunkban és az autónkban olyan zenét hallgatok, amely emlékeztet Isten jelenlétére az életemben. A zene könnyebben beszivárog az elmémbe, mint a legtöbb dolog, ezért ha azon kapom magam, hogy akaratlanul is dúdolok egy dallamot, akkor segít a lelkemnek, ha olyan dal az, amely arra emlékeztet, hogy ki Isten. Ha a karácsonyi zene a te stílusod, vannak csodálatos rádiók és streamek, amelyeket hallgathatsz, és amelyek tele vannak Krisztus-központú karácsonyi zenével. Például az Ez az a nap! Rádióban is karácsonyi zene szól ilyenkor. Ha pedig nem szeretsz zenét hallgatni, keress egy olyan podcastot, rádióállomást vagy hangoskönyvet, amely azt az igazságot hirdeti, hogy ki Isten. Kapcsold be ezeket, miközben a napi feladatokat végzed a ház körül, vagy akár edzel!

Tarts szünetet és imádkozz, amikor úgy érzed, hogy túlterhelt vagy

Az évnek ebben az időszakában gyakori a túlterheltség érzése, és a stressz levezetésének egyik legjobb módja, ha igeileg “minden gondunkat őreá vetjük, mert neki gondja van ránk” (1Péter 5:7). Nyíltan beszélgetni Istennel arról, hogy mi okozza a stresszt és a szorongást – és aztán kérni Tőle a békéjét – ez elengedhetetlen az évnek ebben az időszakában!

Naponta gyakran többször is előfordul, hogy túlterheltnek, szorongónak vagy aggódónak érezzük magunkat – általában olyan dolgok miatt, amelyek nem rajtunk múlnak. Ha ehhez hozzávesszük az utazások, a pénzügyek és a családi dinamika szokásos ünnepi stresszhelyzeteit, mindannyian a szokásosnál is feszültebbeknek érezhetjük magunkat. Azonban, ha időt szakítunk arra, hogy megálljunk és Istenhez forduljunk, amikor ezek a pillanatok elérkeznek, ahelyett, hogy hagynánk, hogy a félelem vagy az aggodalom eluralkodjon rajtunk, akkor azt tapasztaljuk, hogy Ő soha nem hagy el, és mindig felajánlja nekünk az Ő békéjét, amely nagyobb minden félelemnél (Filippi 4:6-7). Az az idő, amíg megállunk és imádkozunk, mindig rövidebb, mint az az idő, amíg még öt percig – vagy öt napig – aggódunk valami miatt!

Tervezd meg az ünnepeket tudatosan

Ha mindenre igent mondasz az évnek ebben az időszakában, azzal nem érsz el semmit, csak kimerülsz. Ha fél órát rászánsz arra, hogy meghatározd, mik az ünnepi prioritásaid – és utána hajlandó vagy elengedni minden mást -, akkor egy békés pár hétre készíted elő magad.

Az elfoglaltság megakadályozza, hogy az év ezen időszakának valódi üzenetére – a hálára és a felkészülésre – összpontosítsunk. Hálát kell adni Istennek mindazért, amit már megadott nekünk, és az adventi időszakban a szívünket is fel kell készíteni az Ő jelképes születésére (és végső soron a végső visszatérésére).

Válaszd ki azt a néhány dolgot, ami a legfontosabb számodra az ünnepekben, és mondj nemet azokra a dolgokra, amelyek több stresszt okoznak, mint örömet. Hagyj teret a csendnek és az elmélkedésnek, az imádságnak és a dicsőítésnek – és keresd a Krisztussal való közelséget, ami a legnagyobb ajándék mind közül.

Forrás: Relevant