A Tudom, mivel tartoztam a 2020-as, hosszú karantén időszak alatti pezsgő, kreatív folyamat során jött létre. Nagy Tomi valamikor nyár közepén „kapta el” gitáron az alap dallamot, amire a szöveg már szinte magától született. Ahogy a zenekar dalainak zöme, ez is modernkori zsoltárként értelmezhető. Leginkább talán a hálaadó “kategóriába” sorolhatjuk, dicsőítés Neonhal stílusban. Ez az első azon számok sorában, melyek a Szikra Projekt támogatásával, a Neonhalba júliusban érkező új basszusgitárossal, Urhegyi Pállal kerültek rögzítésre.

Neonhal – Tudom, mivel tartoztam

Nagy Tomi mindennapi bicikliútjai egyikén fedezte fel a helyszínként szolgáló, mezőt átszelő régi, töredezett aszfaltutat. A környezet nagyon passzolt a dal puritán hangzásához, a mobiltelefonnal történő forgatás bő egy órát vett igénybe egy októberi napon. Ezúttal is állandó társukkal, a Browhandfilm alapítójával, Varga Tamással dolgoztak. A látványt fokozó, s a dal mondanivalójára finoman rímelő grafikai elemeket a zenekar felkérésére, teljesen szabad kezet kapva, Pető Illés álmodta és valósította meg 2021 elején.

A banda tavaly nyár közepén és végén gyors, intenzív próbaidőszak alatt bontotta ki az egy szál gitáros alap ötletet. Ez alatt az eredeti változathoz hűen, egy nagyon finom, a szó jó értelmében egyszerű hangzású szerzemény született. A dal hangszerelése egy monoton lábdob ritmusra épül, ami Nagy Tomi akusztikus gitárjátékának lüktetésére reflektál. A refrénben Keve egy különleges eszközt, egy elektromágneses végtelen hangkitartót (infinite sustainer) használ a hegedűt idéző háttérdallam létrehozására.


Neonhal – Tudom, mivel tartoztam

Mint hatalmas lepedőt,
a rétet összehajtod
és tapétaként ragasztod a falra
Minden csupa zöld
Lassan fordul a Föld
Valahol máshol mások ébrednek új napra

Nem azt kaptam, amit kerestem
a Rock and Roll Áruházban
Befogadtál engem,
mikor éhes voltam és fáztam
Nem hagyod, hogy a félelem
belém bújjon, megfojtson,
hogy az igazán fontos dolgok helyett
mással törődjek folyton

Én tudom, mivel tartoztam Neked,
s hogy helyettem más fizetett
Én tudom, mivel tartoztam Neked,
s hogy helyettem más fizetett

Ahogy mondta Tamási Áron
Azért vagyunk a világon,
hogy valahol otthon legyünk benne
Összeköt a kábelrengeteg
Ha egy lélek se lenne beteg
Bejönne a terved
Szép lenne

Én tudom, mivel tartoztam Neked,
s hogy helyettem más fizetett
Én tudom, mivel tartoztam Neked,
s hogy helyettem más fizetett


Zene: Györki Szilvia – Keveházi Tamás – Nagy Tamás Imre – Urhegyi Pál
Szöveg: Nagy Tamás Imre
Videó: Varga Tamás, Brownhandfilm (https://www.facebook.com/brownhandfilm​)
Effektek: Pető Illés
A hangfelvétel a Szikra Projekt támogatásával készült (dobfelvételek: Szilágyi István – MMP Stúdió, gitárok és énekfelvételek, utómunkálatok: Csatlós Pál).