A változással szembeni ellenállás ritkán működik, mert a változás elkerülhetetlen. Meg fog történni, akár tetszik nekünk, akár nem. A növekedést nem lehet megállítani. Nem lehet megállítani a változást. Néha neheztelünk rá. Néha pedig egyszerűen nem veszünk róla tudomást, úgy teszünk, mintha nem is létezne, és neheztelünk rá.

Minél idősebbek leszünk, annál inkább biztonságra vágyunk, és minden, ami megingatja kényelmes fészkünket, azt fenyegetésnek érezzük. Nem szeretjük, ha a dolgok kiszámíthatatlanok. Nem szeretjük, ha a dolgok változnak. Pontosan tudni akarjuk, hogy mi merre tart. Azt akarjuk, hogy minden be legyen programozva, és pontosan a helyén legyen. Ha bármi meglepetésként jön, azt nehezményezzük, mert a bizonytalanság érzését kelti bennünk. Ezért panaszkodunk, kritizálunk, zsörtölődünk és morgolódunk.

A változás mindig stresszt okoz. Az olyan negatív dolgok, mint egy betegség, haláleset, válás, kényszerű munkahelyváltás, stresszt okoznak. De még a pozitív változások is hozhatnak szorongást: egy esküvő, egy baba, egy diplomaosztó, egy előléptetés vagy egy személyes eredmény. Bármilyen változás – pozitív vagy negatív – stresszt okozhat az ember életében.

Felmerül a kérdés, hogy vajon van-e valami állandó az életben? Igen, van! A Zsidókhoz írt levél 13:8 szerint:

“Jézus Krisztus tegnap és ma és mindörökké ugyanaz”.

Miközben minden más változik, Jézus változatlan marad. Mindaz, ami Jézus Krisztus tegnap volt, amiről a Bibliában olvashatunk, az ma is igaz. És mindaz, ami ő ma, az lesz holnap is. És ő már a jövődben is ott van. Istent nem korlátozza az idő. Ő múlt, jelen és jövő. Amikor eljutsz a jövőbeli eseményekhez, ő már ott van. Ez megnyugtató, mert tudhatjuk, hogy bármilyen változáson megyünk keresztül, Ő ott lesz velünk.

Többet nem fogsz félni a jövőtől, ha emlékszel és összpontosítasz három megváltoztathatatlan tényre Istennel kapcsolatban. Ha erre a három igazságra építed az életedet, nem lesz gondod megbirkózni a változásokkal és a jövőtől való félelemmel. Ezek az igazságok megingathatatlanok. Nézzük őket!

1. Isten irántad való szeretete soha nem változik

A Jeremiás 31:3 szerint: “Örök szeretettel szerettelek, azért vontalak magamhoz hűségesen.” Ez állandó, ezért erre építheted az életedet. Isten irántad való szeretete soha nem fog megváltozni. Amikor a változás szele mindent elfúj, és mindent gyökerestül felforgat, szükségünk van kis sziklákra, amelyekbe kapaszkodhatunk. Isten szeretete az első szikla, amibe kapaszkodnod kell, amikor jön a változás.

2. Isten Igéje soha nem változik

Isten Igéje tegnap, ma és mindörökké ugyanaz. Építsd tehát az életedet Isten Igéjére. Tény, hogy a Biblia, Isten Igéje kiállta az idők próbáját. Sikerült megmaradnia, minden kulturális változás és minden különbség ellenére, évezredeken keresztül. És még mindig aktuális. Diktátorok támadták, kritikusok nevetségessé tették, elégették és betiltották. De túlélte mindezeket az embereket. Állandó.

3. Isten végső célja soha nem fog megváltozni

Neki van terve, és ő kidolgozza azt. Tény, hogy Isten munkálkodik az emberi történelemben. Van egy végső terve az életünkkel kapcsolatban. A siker azt jelenti, hogy felfedezem, mire teremtett engem Isten, mi az Ő terve az életemre nézve. Éljünk összhangban Istennek a tervével, amely soha nem változik, és Isten Igéjével, amely szintén megingatatlan.

A jövődet nem tudod irányítani, de bízhatsz ebben a három igazságban.

Forrás: pastors.com/Rick Warren