Sok mindentől félünk az egészségügyi problémáktól kezdve a karrierünket érintő bizonytalanságokig. Az emberi természethez tartozik, hogy megengedjük, hogy a félelem bekússzon az elménkbe. A jó hír az, hogy nem kell hagynod, hogy a félelem irányítson téged. Vannak módszerek a visszavágásra, elsősorban azáltal, hogy átadod a szorongásodat Istennek. 

A harcban a Biblia olvasása mellett nagyon hasznosak a félelem elleni küzdelemről szóló keresztény énekek, amelyek emlékeztetnek arra, hogy ki Isten, és mire képes. Ha szükséged van egy kis megkönnyebbülésre az aggodalmaid és félelmeid miatt, úgy gondoljuk, hogy az alábbi keresztény dalok segíthetnek visszanyerni az erődet. Hallgasd meg őket, és emlékezz Isten ígéreteire, amelyeket a Szentírásban találsz.

“Fear is a Liar” – Zach Williams

Mióta 2016 őszén belépett a keresztény zenei színtérre, Zach Williams muzsikája hallgatók millióinak nyújtott vigaszt olyan dalokkal, mint például a “Chain Breaker”. A művész néhány éve újabb slágert szállított a “Fear is a Liar” című számmal. A dal megszemélyesíti a félelmet, mint állandó ellenfelet, aki a lelkedet próbálja megterhelni. Ahelyett, hogy bántó támadásaira hallgatnál, higgy Isten ígéreteiben, és bízz abban, hogy az Ő akarata erősebb, mint a legnagyobb félelmeid.

“Fearless” – Jasmine Murray

Jasmine Murray egy olyan énekesnő, aki az elmúlt néhány évben vált ismertté. Első nagy slágere a “Fearless” volt, egy dal arról, hogy vágyik arra, hogy elengedje a félelmeket és kétségeket, legyenek azok akár az önértékeléssel, akár az élet kihívásaival kapcsolatosak. A dal 21 hetet töltött a Hot Christian Songs listáján, és megnyitotta az utat Murray előtt, hogy a keresztény zene következő ismert nevévé váljon.

“Whom Shall I Fear (God of Angel Armies)” – Chris Tomlin

Ha bármilyen listát olvasol keresztény dalokról, jó eséllyel megtalálod rajta valahol Chris Tomlin nevét. Bár az ikonikus dalszerző slágereiben nincs hiány, van egy olyan dala, amely kifejezetten méltó arra, hogy felkerüljön a félelemről szóló keresztény dalok listájára. A “Whom Shall I Fear (God of Angel Armies)” Tomlin 2013-as, “Burning Lights” című albumán jelent meg. A dal a Róma 8:31-et és Dávid számos zsoltárát járja körül, miközben arra emlékeztet minket, hogy nincs okunk félni, ha Isten az oldalunkon áll.

“Fight On, Fighter” – for KING & COUNTRY

A mai keresztény zene egyik legmenőbb zenekaraként a for KING & COUNTRY arra használja tehetségét, hogy a szeretet és a gyógyulás üzenetét terjessze olyan dalokon keresztül, mint a “Priceless” és a “Shoulders”. A csapat 2018 őszén dobta piacra albumát, amelyen a “Fight On, Fighter” című számmal folytatja ezt a hagyományt. A félelem és a fájdalom egyik legrosszabb tulajdonsága, hogy elvonulunk a számunkra fontos dolgoktól. Üzenetük, hogy vigyázz magadra, és ne veszítsd szem elől azokat a dolgokat, amelyek fontosak számodra.

“You Make Me Brave” – Amanda Cook & Bethel Music

Ellentétben azzal, amit egyesek talán hisznek, a dicsőítő zene nem csak a vasárnap reggeli órákra való. A Bethel Music áll az elmúlt évek néhány legnagyobb dicsőítő slágere mögött, és ez a dal újabb bizonyíték erre. A “You Make Me Brave” úgy kezdődik, mint egy alap dicsőítő ballada, de a dal teljesen új dimenzióba kapcsol, amikor Amanda Cook elkezdi énekelni a dal címét.

“Oceans (Where Feet May Fail)” – Hillsong United

Egy másik dicsőítő ének, amely az egyik legjobb keresztény dal a félelemről, a Hillsong United csapatától származik. Az “Oceans (Where Feet May Fail)” nagyjából ugyanakkor jelent meg, mint a korábban tárgyalt Chris Tomlin dal, és mindkét dalnak sok mondanivalója van a félelem témájáról. A Hillsong United esetében a félelem elleni küzdelem arról szól, hogy legyen hitünk odalépni, ahová Isten vezet. Az “Oceans (Where Feet May Fail)” egy olyan dal, amely nem is igazán a félelemről szól, sokkal inkább az arra adott megfelelő válaszokról, nevezetesen a hitről és a bátorságról.

“No Longer Slaves” – I AM THEY

A modern dicsőítő daloknál maradva a “No Longer Slaves” című éneket is szeretnénk felterjeszteni, mint az egyik legjobb keresztény dalt a félelemről. A “You Make Me Brave”-hez hasonlóan a “No Longer Slaves” is arról szól, hogy Isten szeretete segít legyőzni a félelmet. Nem kell aggódnunk a holnap miatt, mert a világegyetem Istene szeret minket, és Ő a gyermekeinek tekint bennünket.

“Press On” – Mandisa

Kevés olyan művész van manapság, aki több embert bátorított, mint Mandisa. Az énekesnő személyes útja olyan erőteljes dalokat inspirált az évek során, mint az “Overcomer” és az “Unfinished”. Mandisa negyedik albumán debütált a “Press On” című dal, amely sokat mond a félelemről. Amikor félünk, és nem tudjuk, mit tegyünk, néha csak annyit tehetünk, hogy megyünk előre, és bízunk abban, hogy Isten majd elrendezi a dolgokat.

“My Lighthouse” – Rend Collective

A Rend Collective 2014-es, “The Art of Celebration” című albumának egyik legvidámabb dala a félelem leküzdéséről szól. A “My Lighthouse” Istent ábrázolja, mint az élet megpróbáltatásai során irányt és ígéretet adó világítótornyot. Ha rajta tartjuk a szemünket, nagyobb az esélye, hogy nem zuhanunk a sziklás partokra. Mivel a legtöbb keresztény dal a félelemről általában lassabb dallamú, ezért jó feldobni listánkat egy ilyen vidám dallal.

“Jesus I Believe” – Big Daddy Weave

Amikor félünk, úgy érezhetjük, mintha állandóan háborúban állnánk a hitünkkel. Ez azért van, mert nehéz bízni Istenben, amikor abban sem vagyunk biztosak, hogy Ő ott lesz mellettünk. A “Jézus, hiszek” egy erőteljes dal, mert felismeri a vágyat, hogy higgyünk Isten ígéreteiben, és azt, hogy ez milyen nehéz, amikor fájdalmat érzünk. Különösen szeretjük a záró sorokat: “Segíts a hitetlenségemen, Istenem / Jézus, hiszek”, mely a Márk 9-ből származó történetet idézi fel az apáról, aki azt kívánta, hogy Jézus gyógyítsa meg a fiát.

“The Breakup Song” – Francesca Battistelli

Talán Zach Williams “Fear is a Liar” című dalát leszámítva nagyon kevés olyan dal van, amely úgy foglalkozik a félelemmel, mintha az egy személy lenne. Francesca Battistelli “The Breakup Song” című dalában az énekesnő úgy bánik a félelemmel, mint egy rossz baráttal, és úgy dönt, hogy elege van és szakít vele. Bár a félelem sokféleképpen csap le ránk, van, amikor választhatunk, hogy vagy elidőzünk a jelenlétében, vagy elutasítjuk a negatív kisugárzását.

“Afraid” – Tenth Avenue North

A Tenth Avenue North 2016-os albumának nyitódala, a “Followers” egy dal a félelemmel való megküzdésről és a személyes döntés meghozataláról, hogy többé nem engedjük annak befolyását. Az “Afraid” egy újabb mérföldkő egy olyan zenekar számára, amely karrierje nagy részében az emberi tapasztalatok félelmeiről beszélt. A félelem lekiabálása helyett a dal inkább egy csendes, elgondolkodtató pillanatként szólal meg, melyben úgy dönthetünk, hogy bízunk Isten tervében.

“Not Backing Down” – Blanca ft. Tedashii

A félelmet gyakran a bizonytalansággal társítjuk egy nagy döntés vagy válság esetén, de néha olyan egyszerű is lehet, mint az, hogy nyomást érzünk arra, hogy megfeleljünk annak, amit mások szeretnének, hogy legyünk. A “Not Backing Down” Blancától és Tedashii-tól azt üzeni nekünk, hogy ne maradjunk többé csendben. Ne félj attól, hogy az legyél, akinek Isten elhívott téged. Választanod kell egy utat, a világ felé vagy Isten felé.

“Greater” – MercyMe

A “Greater” nem csak az egyik legnépszerűbb keresztény dal a félelemről, hanem rengeteg mondanivalója van arról is, hogy hol találjuk meg értékünket és békességünket. Függetlenül attól, hogy milyen csatákkal nézünk szembe, vagy milyen félelmeink vannak, Isten nagyobb mindezeknél. Olyan áldásos tudni, hogy nem minden a mi vállunkon nyugszik. Hívhatjuk az Urat, hogy segítsen nekünk minden egyes lépésünkön.

“Oh My Soul” – Casting Crowns

Ez az egyik abszolút kedvenc keresztény dalunk a félelemről. A Casting Crowns számos megható balladát készített az évek során, a “Voice of Truth”-tól a “Just Be Held”-ig. A zenekar egyik újabb slágere az “Oh My Soul”, egy olyan dal, amely reményt hozott a csapat sok hallgatójának. A félelem egyik aspektusa, amiről a dal szól, az az, ahogyan a félelem elszigeteltségbe sodorhat minket. Amikor félünk vagy fájdalmat érzünk, emlékeznünk kell arra, hogy nem vagyunk annyira egyedül, mint amennyire érezzük.

Ezek a félelemről szóló keresztény énekek megtanítanak bennünket arra, hogy milyen veszélyeket rejt magában az elgyengült, kétségbeesett élet, valamint arra, hogy milyen lépéseket tehetünk a visszavágás érdekében. Bármivel is nézel szembe, tudd, hogy Isten melletted van. Nemcsak erőt tud adni, hogy tovább tudj menni, hanem végig veled van az úton.

Forrás: K-LOVE