Szimpla véletlen, hogy létezem, hogy apám és anyám találkoztak, és az is, hogy a százmillió sejtből pont az az egy indította el a létemet. Véletlen, hogy ebbe a rokonságba születtem, kerülhettem volna Tanganyikába vagy Honoluluba, ahol persze mások lettek volna az osztály- és a sporttársaim, s most oroszlántámadáselhárító tanácsadóként is dolgozhatnék. Az anyagok esetleges mozgása teszi, hogy ebben a pillanatban a hat trillió tonnányi Föld pont olyan pályán száguld óránkénti 100 ezer kilométeres sebességgel, amelyen megfelelő távolságra van a Naptól. Nem közelebb, hogy meg ne süljünk, s nem távolabb, hogy meg ne fagyjunk. Egyedi megfelelés, hogy pont jó az oxigén a tüdőnknek, s hogy terem búza, amiből a kenyerünk készül. A testünknek az a tucatnyi szerve és működése is adódó adandóság, melyek által élünk.

Az is csak úgy alakult, hogy az ember tud zenét írni, házat tervezni, mesélni este a kisfiának, míg más élőlény nem. Éppen úgy történt, hogy volt egy Ábrahám nevű ember, és olyan volt, amilyen, és azt tette, amit tett, és olyan szövetséget kötött Valakivel, amilyet. Sajátos egybeesések sorozata, hogy egy nép jött létre az utódaiból, akik közül véletlenszerűen alakulva, többek írásaiból létrejött egy Könyv. Az pedig mi más lehetne, mint esélyek összesodródása, hogy több, mint száz konkrét jellemző került megemlítésre ebben a könyvben, többszáz évvel a születése előtt egy emberről, aki más lesz, mint a többi. Az is egyedi esetlegesség, hogy úgy fogant, ahogy, s hogy pont az uralkodói vérvonal akkori képviselőjének a jegyese hordhatta ki. Milyen egybeesése a történéseknek, hogy angyalok jelentek meg születésekor a közeli pásztoroknak, s hogy egy pusztán véletlenségből arra kószáló csillag véletlenül odavezetette a távolról jövő bölcseket. Véletlenül találkoztak a szülei a templomi bemutatásra menve két emberrel, akik véletlenül tudták, kit üdvözöljenek benne.

Véletlenül választotta ki az időpontot, amikor elindult a Jordán felé, ahol véletlenek sorozata révén egy vad külsejű prédikátor beszélt, aki egyből felismerte a hozzá közeledőt. Véletlenül találkozott aztán halászokkal, egy vámszedővel, és a többi tanítványával. Véletlenül volt kapcsolata a láthatatlan közegben levőkkel, és véletlenül jutott el hozzá az információ, hogy annak a szégyenben vergődő nőnek mi volt a múltja, s hogy kiszáradt lelke szeretne élő vizet inni. Véletlenül érezte meg, hogy erőt kérve érintette meg az a vérfolyásos asszony, és véletlenül pont azokat a szavakat mondta, amitől felült a 12 éves meghalt lányka. A véletlenek sorozata volt, hogy annyi beteget meggyógyított, s hogy még a sötét szellemi világ lényei is kénytelenek voltak meghajolni előtte. A véletlen folytán elítélték, és pont azon az ünnepen, amikor megölték a bárányokat, ugyanúgy kifolyt az ő vére is. Véletlen módon került egy sírkamrába, és véletlen lehetett, hogy újra életet kapott, és visszatért oda, ahonnan érkezett.

Véletlen, hogy a követői az ő Lelkéből kaptak és kapnak, s hogy a vele kapcsolatba kerülők elindulnak az általa kijelölt tisztulás útján. Teljesen véletlen, hogy beszélt a történelem egy pontjáról, amikor újra el fog jönni, és az azt megelőző eseményeket is random említette meg. Véletlen, hogy pont azok sűrűsödnek, amiket mondott: a földrengések, a helyi háborúk, s hogy Jeruzsálem – ezt is véletlenül eltalálta – újra ama nép fennhatósága alá került. Az is véletlen persze, hogy ez a nép, melyből származott, újra visszatért az Ábrahámnak mutatott földre, és az is, hogy ez többször is precízen meg lett jövendölve abban a Könyvben.

Az viszont nem véletlen, hogy azok, akik a speciális véletlen folytán találkoznak vele, annyira ragaszkodnak hozzá. Mert az olyan sokat jelent, amikor elhúzza a leplet a véletlenek elől, és látod, hogy már fogantatásod pillanatától egy odafigyelés és törődés kedvezményezettje vagy, és az sem csak úgy magától alakul, hogy kivel és mikor van módod jót tenni. A beígért gondoskodás pedig konkrét megvalósulássá nemesedik – a véletlen teljes kizárásával. Mert az Uraknak Ura, ura a véletleneknek is.

Véletlenül épp most ünnepeljük az érkeztét. Legyen sokszoros hála ezért, a véletlen helyett vétektelen életért, s azért a lehetőségért, hogy bárki felveheti Vele a kapcsolatot.

Ha pedig ez a véletlen szülte írás véletlenül megmozgatna benned valamit, akkor az nem véletlen.