Igaz, hogy az okostelefonok kínálnak bizonyos kapcsolódási és biztonsági előnyöket, például azonnali kommunikációt és útbaigazítást. A mobilok túlzott használata azonban egy sor olyan problémához vezethet, amelyek károsítják kapcsolatainkat és egészségünket. Ha mások társaságában (vagy amikor pihenned kellene) nehezen teszed el a telefonodat, akkor lehet, hogy a kütyüd lassan felemészti az életed.

Íme, öt módja annak, hogy az okostelefonod pusztítást végez az életében, és tippek, hogy mit tehetsz ellene:

1. Az okostelefonod akadályozhatja a hitedben való járást

Az emberek megszállottan nézik a telefonjukat, miközben valaki a közelben segítségre szorul az utcán való átkelésben, a lépcsőn való felmenetelben vagy a táskák cipelésében. Ezek az esetek elszalasztott lehetőségeket jelentenek arra, hogy egy egyszerű “jó reggelt” kiejtésével kedvességet hozzunk a másik napjába, vagy hogy kezet nyújtsunk valakinek, akinek jól jön a segítség.

A kutatások azt mutatják, hogy az intenzív közösségi médiahasználat a nárcisztikus tendenciákat felfelé, az empatikus tendenciákat pedig lefelé hajtja. Amellett, hogy hatással van arra, ahogyan idegenekkel bánunk, a média- és technológiahasználat hatással van arra is, ahogyan gyermekeinkkel bánunk.

Mint keresztények, az a feladatunk, hogy testvérekként szeressük egymást. Vendégszeretetet kell mutatnunk, mert ezzel talán éppen angyalokat látunk vendégül, anélkül, hogy tudnánk róla (Zsidókhoz írt levél 13:1-2). Tiszteletben kell tartanunk azt az Istentől kapott kötelességünket, hogy gyermekeinket szeretetben neveljük, hogy amikor felnőnek Isten világosságában éljenek, és remélhetőleg másoknak is világítsanak (Példabeszédek 22:6).

Tipp:
Tedd le a telefont, és beszélgess szemtől szembe szeretteiddel, vagy egyszerűen egy biccentéssel vagy mosollyal köszöntsd embertársaid. Ismerkedj meg újra a beszélgetés művészetével, és közben a lehető legjobban tápláld a hitedet azáltal, hogy Isten szeretetét tükrözöd, miközben érdeklődést mutatsz mások élete és jóléte iránt.

2. Az okostelefonod árthat a házasságodnak

Emlékszel a házasságod “mézeshetek” szakaszára, amikor a házastársaddal kézen fogtátok egymást mindenhol, ahol csak jártatok? Egy idő után a házasság újdonsága elmúlik, és olyan ismerősséget hoz, amelyet egyesek megnyugtatónak találnak, míg mások természetesnek vesznek. Az egyik azonnali módja annak, hogy a házastársad úgy érezze, hogy nem hallják meg és nem értékelik, ha több időt töltesz a telefonoddal, mint a kedveseddel.

Minden egészséges kapcsolat elkötelezettséget és erőfeszítést igényel, és a házasság sem különbözik ettől. A szeretet nem csupán egy érzelem, hanem egy cselekedet, amit azért teszel, hogy a házastársad érezhesse, hogy értékes vagy. Társad semmitől sem érzi magát többre értékeltnek, mint attól, hogy a figyelmed középpontjában áll, amikor szemkontaktust teremtesz vele, kérdéseket teszel fel a napjáról, és melegséget és szeretetet mutatsz ki a testi kontaktuson keresztül.

Ahogy a Szentírás mondja: A szeretet türelmes, a szeretet jóságos… nem viselkedik bántóan, nem önző… a szeretet soha nem szűnik meg (1Korinthus 13:4-8). Ha minőségi időt töltesz a házastársaddal – anélkül, hogy az okostelefonod minden egyes csipogását és villanását ellenőriznéd -, akkor megmutathatod neki azt a fajta szeretetet, amely segít a feszült házasságokat erősebbé, a jó házasságokat pedig naggyá tenni.

Tipp:
Legyen célod, hogy csak vacsoraidőig nézed a telefonodat. Töltsd az estét (vagy más, kölcsönösen megfelelő időpontot) a házastársaddal való beszélgetéssel, étkezéssel vagy egy közös sétával, képernyő nélkül.

3. Az okostelefonod ellophatja a pihenésed

Isten megtestesült lelkeknek teremtett minket, akiknek szükségük van a megfelelő pihenésre, ahogyan maga az Úr is megpihent a teremtés hetedik napján (1Mózes 2:2-3).

A legtöbb felnőttnek éjszakánként 7-9 óra alvásra van szüksége. Ha nem alszol folyamatosan ennyit, akkor a késő esti mobiltelefon-használat lehet a hibás. Ha úgy alszol, hogy a mobiltelefonod az ágyon vagy az éjjeliszekrényen van, akkor kísértésbe eshetsz, hogy megnézd a közösségi médiát, átnézd az e-maileket, vagy befejezd a telefonodon azt a bizonyos játékot “még néhány percig”, amikor aludnod kellene.

Már néhány perc lefekvés előtti okostelefonos tevékenység is megzavarhatja az alvást, mivel hirtelen energiát ad, amikor le kellene nyugodni, vagy stresszel, amikor pihenni kellene.

Tipp:
Törekedj az elegendő alvásra úgy, hogy lefekvés előtt 30 perccel kerüld az okostelefon használatát. Ha tudod, hogy a mobiltelefonod a bűnös az egymást követő éjszakák elvesztett alvásáért, fontold meg, hogy hálószobád teljesen okostelefon-mentes zónává teszed.

4. Az okostelefonod károsíthatja a kognitív egészséged

A Szentírás azt tanítja, hogy “a bölcsesség kezdete az Úrnak félelme, és a Szentnek a megismerése ad értelmet.” (Példabeszédek 9:10). Ha tisztelni akarjuk az Urat és meg akarjuk ismerni az Ő Igéjét, akkor tanulmányoznunk kell azt, amihez szilárd megismerési képességekre van szükség. A mobiltelefon-használat bizonyítottan befolyásolja kognitív egészségünket. A kutatások különösen azt mutatják, hogy az okostelefon-használat jelentős negatív hatással van a munkamemóriánk teljesítményére. Ez a negatív hatás már öt perc mobiltelefon-használat után kezd nyilvánvalóvá válni.

Ráadásul a tanulmányok azt is kimutatták, hogy az okostelefon-használat lelassítja a gondolkodási folyamatot, mivel a gondolkodási feladatokat az agyunk helyett a készülékekre bízza. További tanulmányok azt mutatják, hogy az új információk megtanulása képernyőről, nem pedig nyomtatott könyvből akadályozza a megértést és a fogalmi gondolkodást.

Tipp:
Hagyd, hogy az agyad feltöltődjön az okostelefon kiiktatásával. A mélyebb megértés érdekében a híreket vagy egyéb információkat újságból vagy könyvből szerezd be. Ezt tovább bővítheted azzal, hogy egy vagy két időpontot határozol meg az összes értesítés és hírfolyam ellenőrzésére a nap folyamán.

5. Az okostelefon károsíthatja a szemed

A Biblia azt mondja, hogy a szemünk testünk lámpása, és ha a szemünk egészséges, akkor egész testünk világossággal lesz tele (Máté 6:22-23). A kék fénynek való túlzott kitettség idővel károsíthatja a retinasejteket, és olyan látásproblémákkal hozható összefüggésbe, mint a szürkehályog és a szemrák. Fontos, hogy a gyermekek a felnőtteknél sokkal érzékenyebbek a képernyővel kapcsolatos szemproblémákra, mivel a gyermekek szeme több kék fényt nyel el a digitális eszközökből.

A szem egészségével kapcsolatos aggodalmakat növeli az a tény, hogy a digitális eszközök használata hozzájárulhat a szemszárazság szindrómához és a szem megerőltetéséhez. A szem megerőltetésének jelei közé tartozik a fejfájás, a homályos látás, valamint a nyak- és vállfájdalom.

Tipp:
Kövesd a 20-20-20-as szabályt a digitális szemterhelés csökkentése érdekében – azaz 20 percenként hagyd abba az okostelefon nézegetését, és 20 másodpercig koncentrálj valami másra 20 méterrel távolabb.

Az okostelefonok velünk vannak az életünkben és a zsebünkben. Bár sok tekintetben megkönnyítik az életünket, mégis pusztítást végezhetnek, ha tartósan a személyes kommunikáció és a kritikus gondolkodás helyettesítésére használjuk őket. Szerezd vissza az egészséged azáltal, hogy gyakrabban teszed el a digitális eszközeid. Élvezd az előnyeit annak, hogy ehelyett a körülötted lévő valódi világgal foglalkozhatsz.

Forrás: Crosswalk