A tengerentúlon több országos énekes viadalt is rendeznek, most az American Idol hívő indulói közül szemezgetünk. Az egyik legismertebb név, Colton Dixon, aki 2012-ben csak a nővérét kísérte el, de a zsűri rábeszélésére ő is énekelt, s a végén a hetedik helyig jutott, sőt a hangja alapján sokan azt várták, hogy megnyeri. Ő az az énekes, aki ott van az amerikai popkultúrában, divatos a megjelenése, tudják, hogy hívő, és jó beszélgetései vannak más, ismert énekesekkel, zenészekkel. A remény hírvivőjének látja magát, és képes volt három évet kihagyni, hogy Isten alakítsa, új énekeket írjon, s ilyen számokkal térjen vissza, mint például a Made to Fly (Repülni születtünk)

Érdekesség, hogy Kim Walker is megpróbálkozott egy ilyen megmérettetésen, de nem járt átütő sikerrel. Mármint itteni sikerrel, mert röviddel utána robbant be a Jesus Culture csapattal, és lett világhírű énekes. Következzen Danny Gokey, aki egy hónappal szeretett feleségének az elvesztése után jelentkezett, és harmadikként végzett. Az, hogy mindezek után is pozitív és életigenlő tudott lenni, ékes bizonyítéka annak, hogy Jézus minden helyzetben tud erőt adni. Jöjjön a New Day, egy új nap, amikor jön az újrakezdés, és igenis megvalósulhatnak az álmaink:

Aztán itt van Tory Kelly, aki nem jutott be a 24-be, de nagyívű pályát fut be azóta, együtt énekelve a modern gospel legnagyobb énekeseivel. A legismertebb név Carrie Underwood, aki megnyerte ezt az énekversenyt, s akiről azt mondta Simon a máskor zord zsűritag, hogy több lemezt adhat el, mint az összes addigi győztes. Így is történt, hiszen Carrie az elmúlt 15 év legismertebb country-pop előadója lett. Annyi díjat kapott, hogy szinte össze sem lehet számolni. Annál nagyszerűbb, hogy tisztában van azzal, hogy a legtöbbet az jelenti a számára, hogy Istenhez tartozhat. Ezt fejezi ki a következő ének is, melyben a klasszikus dalt olyan legendával emeli még magasabb szintre, mint CeCe Winans. Great is Thy Faithfulness (Nagy a Te hűséged):

Mi szeretjük a sablonokat, a leegyszerűsítéseket, de ahogyan a természetben minden virág, hópehely és felhő másképp néz ki, ugyanígy Isten személyre szabottan, egyénileg alakítja mindannyiunknak – így a benne bízó művészeknek is – a pályáját. A világi síkon a siker jön-megy, az út vezethet felfelé és lefelé, de Isten Országában máshogy gondolnak ránk. Itt az számít, hogy mennyire élsz közel Jézushoz a mindennapokban. Ha ebben tudunk fejlődni, akkor értékesebb lesz az életünk, több szeretet, nagyobb tisztaság, kevesebb rossz lesz benne. Ez a mi küldetésünk – akár milliók által nézett énekesek vagyunk, akár csak otthon dúdolgatunk.

Phil Stacey jön zárásképpen, aki ott akarta hagyni az énekversenyt, mert jött a hír, hogy megszületett a kislánya. A zsűri gyorsan előrevette, és miután ennek híre ment, ő lett a közönségkedvenc, és hétről-hétre a nézők benntartották szavazataikkal. Phil rengeteg koncerten lépett fel, de azért mégis a legrangosabb Személynek énekel a legszívesebben. Let is Be Me (Hadd legyek én) a dal címe, mely egy felajánlás és imádat is egyben:

Cikkünkben az USA-ban néztünk szét, de sok magyar példát is lehetne hozni. Álljon itt Gáspár Laci, aki nem jutott a döntőbe, ám egy csodaszép vallomással búcsúzott, felfelé irányítva a tekintetünket: 3:58-tól ezen a videón.